Wat is toch Groene stad 071? - Leiden Noord

Wat is toch Groene stad 071?

Wat is toch Groene stad 071?

Kan je in het kort uitleggen wie je bent en waarom Leiden in jouw ogen een Groene Stad is?

Hoi! Ik ben Grace en ik woonde tot voor kort in het prachtige groene Groenoord-Zuid in Leiden Noord. Daar ben ik met GroenGroep Groenoord-Zuid vanaf 2010 actief geweest met het vergoenen van onze wijk. Dat was enorm leuk en inspirerend om te doen. Sinds vorig jaar ben ik bezig het community platform GroeneStad071 op te zetten. Het helpt dat ik al die tijd zelf bezig ben geweest met buurtvergroening en daardoor makkelijk veel mensen weet te vinden. Zo hebben we in korte tijd toch al een drukbezocht platform weten op te zetten! Leiden is een Groene Stad omdat we al prachtig groen hebben, denk aan het singelpark dan langs Leiden-Noord loopt, maar ook de Merenwijk heeft heel veel groen. Monumentaal is de Burcht natuurlijk een pareltje maar ook begraafplaats Groenesteeg moet je gezien hebben. Daarnaast leeft vegroening enorm in Leiden want er zijn zoveel mensen bezig hun straatje of buurt te vergroenen. Geveltuintjes en boomspiegels maken vele straten een stuk gezelliger en er zijn ook steeds meer grotere buurt(moes)tuinen. Dus misschien zie je het niet meteen maar Leiden heeft absoluut een groen hart vanwege de mensen die er wonen en zich er zo tomeloos voor inzetten <3


Wat is het doel van de website groenestad071?

De website is dus een community platform. Dat houdt in dat het voor maar vooral ook door stadsvergroeners wordt gemaakt. Vanuit de deelnemers van verschillende groenprojecten kregen we te horen dat alles zo versnipperd is in Leiden en veel mensen het gevoel hebben dat ze telkens het wiel opnieuw uit moeten vinden. We willen makkelijker met elkaar in contact komen, hoe kunnen we dat doen? Dat was een duidelijke vraag en het platform is daar een antwoord op.

Je kunt gewoon de website bezoeken om een beetje op de hoogte te blijven van wat er gebeurt aan stadsvergroening in de regio. Je kunt ook lid worden en je eigen buurtinitiatief of project aanmelden. Of misschien heb je een organisatie zoals een groengroep, iedereen is welkom. Naast dat er kennis wordt gedeeld kan je ook activiteiten aan de kalender toevoegen. Je vindt er al van alles. Van opruimrondje in de buurt tot rondleidingen en excursies van groepen als de IVN of KNNV.

Ook kun je aangeven dat je handjes zoekt voor een project of juist dat je een kruiwagen te leen hebt of tuinplantjes over hebt. Als je met groen bezig bent kan het uitlenen en delen eigenlijk niet ontbreken! We hoeven niet allemaal een kruiwagen of tuingereedschap in de opslag te hebben als je het niet dagelijks gebruikt. En als je wat (uit)leent leer je meteen je buurtgenoten kennen. Veel gezelliger toch?!

Alles wat geplaatst wordt op het platform komt in de nieuwsbrief. De lente is duidelijk de start van het groeiseizoen want daarmee zijn er ook veel meer activiteiten. Omdat de
maandelijkse nieuwsbrief te vol kwam te staan wordt deze nu per 2 weken verstuurd. Dan blijft het leuk om hem te lezen en wordt het geen huiswerk. Voor mensen die liever zelf op het platform snuffelen en al genoeg mailtjes binnenkrijgen kan de optie ook worden uitgezet. Dan krijg je hem niet maar dan mis je wat mij betreft echt wat hoor!

Zie veel stichtingen en verenigingen in de lijst mag mijn (kleine) project met aantal vrienden / buren zich ook aanmelden.

Ja zeker en heel graag zelfs! Hoe gaaf zou het zijn als we die mooie kaart op de welkomstpagina gevuld krijgen met alle buurtinitiatieven die er zijn?! Dan zou je op je vrije dag eens een route kunnen wandelen of fietsen langs (een deel van) de stippen op die kaart. En als je een project begint kun je ook makkelijk contact leggen met een ander project om even van gedachte te wisselen. “Hoe doen jullie dat nou, lopen jullie hier ook tegen aan” dat soort dingen. Er is ook ruimte om het prille begin van een buurtproject als idee op het platform te zetten. Dan kun je kijken of er meer mensen te porren zijn voor je idee en vind je misschien makkelijker buurtgenoten die met je mee willen doen.


Zou graag iets willen doen maar heb geen idee waar ik moet beginnen? kan ik ook voor advies & tips bij jullie terecht?

Mijn advies zou zijn om eerst even te kijken welke projecten er zijn en juist met hen contact op te nemen. Zij zijn de mensen met de meeste praktijkervaring! Ook kun je op onze kennispagina al heel veel vinden, juist als je wilt beginnen maar je weet niet hoe. Maar uiteraard denk ik graag mee en als je er niet uitkomt zeg ik vooral even mailen of een berichtje via het platform sturen!

Heeft Groenestad een doel waar we als Leiden over 5 jaar moeten zijn?

Moeten is dwang en daar doen we niet aan, dat werkt alleen maar averechts. Vergroenen is juist heel erg leuk en inspirerend en draagt niet alleen bij aan een koelere omgeving, of aan meer biodiversiteit maar ook aan meer samenhang tussen mensen in een buurt en het boost de gezondheid ook nog eens want zelfs alleen door uitzicht op groen voel je je beter! Groen is dus eigenlijk goed voor alles kun je wel zeggen. En ik hoop dan ook dat GroeneStad071 veel mensen zal inspireren om te beginnen of juist verder te gaan met het vergroenen van hun eigen tuin/balkon/straat of zelfs buurt!

Mijn eigen persoonlijke droom is dat iedere gevel en ieder dak groen is, dat tuinen voor het grootste gedeelte groen zijn, dat parkeerplaatsen voorzien zijn van doorgroeibare verharding en de stadse omgeving niet alleen een oase is voor mensen maar ook voor dieren. Denk aan een stads sprookje waarbij mooie vlinders fladderen, gezellige hommels zoemen, egeltjes een feestje vieren in je achtertuin en vogels overal veilig kunnen broeden, eten en badderen. En dat dan de wekker niet gaat en je niet wakker wordt omdat het gewoon zo is.


Heb je voor ons 2 voorbeelden van projecten die nu al lopen of in ontwikkeling zijn?

Oef, er zijn zoveel leuke projecten dat het moeilijk kiezen is! Maar ik zal 2 projecten nemen uit Leiden-Noord.

One to watch is project Bloemenzee uit mijn oude wijkje Groenoord-Zuid. Het is zo’n beetje het laatste grote stukje in de wijk dat vergroent kan worden. De omwonenden hebben er zin in, de gemeente is akkoord, er zijn fondsen aangevraagd en aan het ontwerp wordt gewerkt. Nu is het wachten tot de tegels gewipt en de planten geplant gaan worden. Gaaf om te zien hoe een stenig plein een bloemenzee wordt!

Een mooi voorbeeld van een succes is de buurttuin op het Koolwitjespad in de Merenwijk. Dit staat als afgerond op het platform maar is een tuin ooit echt klaar? Vanuit dit prachtige buurttuintje worden nu veel planten verspreid over de stad want het groeit als een malle. De tuinierster die het bijhoudt deelt met veel liefde de planten die ze te veel heeft en dat is naast een prachtige tuin ook een heel tof resultaat!

https://groenestad071.nl/
https://www.instagram.com/groenestad071/