Warmteleiding langer vertraagd en dat is de schuld van Leiden, zeggen ze in Rotterdam - Leiden Noord

Warmteleiding langer vertraagd en dat is de schuld van Leiden, zeggen ze in Rotterdam

Warmteleiding langer vertraagd en dat is de schuld van Leiden, zeggen ze in Rotterdam

De aanleg van een grote ondergrondse warmteleiding tussen Rotterdam en Leiden is voor onbepaalde tijd uitgesteld en dus flink vertraagd. En dat komt doordat de gemeente niet op tijd aangaf waar die leiding moest komen te liggen. Dat staat in een brief van het Rotterdamse stadsbestuur aan de gemeenteraad van de havenstad.

 

Leiden heeft, onder meer om duizenden woningen te verwarmen, energie van buitenaf nodig als de energiecentrale van Uniper aan de Langegracht begin 2020 sluit. Daarom werd in 2016 een omvangrijk miljoenenplan bedacht in samenwerking met Rotterdam en de provincie.

 

Overtollige warmte uit het havengebied zou met een dikke ondergrondse leiding naar Leiden worden gepompt. Onderweg konden andere gemeenten en de brouwerij van Heineken in Zoeterwoude een aftakking krijgen aan de zogeheten warmterotonde.

 

Het wekte eerder dit jaar geen verbazing dat het project door de enorme omvang, procedures en ingewikkelde regelgeving een vertraging van enkele maanden opliep. Zo mag er tijdens het dijkseizoen (oktober tot maart) niet worden gewerkt bij dijken en waterkeringen.

 

In Leiden is vanwege het opgelopen oponthoud, en op instigatie van de lokale VVD-fractie, een discussie geopend over wat er moet gebeuren als de Leidse centrale sluit, maar de rotonde er nog niet ligt. Volgens verantwoordelijk wethouder Fleur Spijker (D66) is dat geen probleem.

 

Wellicht wordt er voor enkele maanden een andere warmteleverancier aangesteld of blijft de huidige doorleveren. Een motie van de VVD om ervoor te zorgen dat de warmteaanvoer gegarandeerd blijft én milieuvriendelijk van aard, werd donderdagavond ruimschoots verworpen. De meerderheid vond die oproep overbodig.

 

Bij veel raadsleden was echter tijdens de stemming onbekend dat het project veel langer is vertraagd dan gedacht en dat de schuld daarvoor ook nog eens bij Leiden ligt. De gemeente heeft niet duidelijk aangegeven waar de leiding door de stad moet komen te liggen.

 

Met als gevolg dat het ’onduidelijk is wanneer de procedure kan worden hervat en wat de gevolgen zijn voor projectplanning en budget’, zo staat in de brief uit Rotterdam. ’Duidelijk is wel dat de werkzaamheden niet voor het dijkseizoen kunnen worden gestart.’

 

Door: Loman Leefmans

Bron: Leidsch Dagblad