LEAD en benodigde bestemmingsplanwijziging: wat kunt u doen bij bezwaar? - Leiden Noord

LEAD en benodigde bestemmingsplanwijziging: wat kunt u doen bij bezwaar?

LEAD en benodigde bestemmingsplanwijziging: wat kunt u doen bij bezwaar?

De ontwikkelingen rondom het bouwproject LEAD gaan na meer dan een jaar stilte heel snel. Op 19 februari heeft het College een Koop- en Ontwikkelovereenkomst gesloten met de ontwikkelaar. Hierin is afgesproken dat de gemeente (onder voorwaarden) grond aan de ontwikkelaar verkoopt voor de bouw van de 3 woontorens van LEAD.

Een belangrijke voorwaarde is dat een wijziging van het bestemmingsplan wordt goedgekeurd. In het bestemmingsplan staat o.a. waar gebouwd mag worden en voor welke functies de gebouwen mogen worden gebruikt. Grote delen van het gebied waar LEAD zal worden gebouwd zijn nu bestemd voor NUTS voorzieningen en sport en recreatie (zie figuur, Bron Planviewer.nl).

De ontwikkelaar heeft samen met de gemeente Leiden een bestemmingsplanwijzigingsdocument opgesteld. Tegen deze wijziging van het bestemmingsplan kunt u nog bezwaar maken!

 

Gronden van bezwaar kunnen onder meer zijn

  • Aantasting van uw woon- en leefklimaat vanwege bv toename van verkeer en/of geluidsoverlast
  • Onaanvaardbare parkeerhinder doordat er te weinig parkeerplaatsen worden gerealiseerd
  • Onaanvaardbare schaduwhinder en/of verlies van uitzicht als gevolg van de beoogde hoogte van de torens
  • Onaanvaardbare milieu- en ecologische gevolgen
  • Waardevermindering van uw woning
  • Onvoldoende of onjuist uitgevoerd vooronderzoek (bv op het gebied van verkeer en parkeren)
  • Strijdigheid met vigerend beleid
  • Onzorgvuldige voorbereiding (zorgvuldigheidsbeginsel: zorgvuldig voeren van de procedure, zorgvuldig onderzoek naar de feiten en belangen, correcte behandeling burger)
  • Onvoldoende onderbouwing van de noodzaak voor de ontwikkeling in de voorgestelde vorm en omvang (motiveringsbeginsel)
  • Verkeerde verwachtingen opgewerkt bij burgers (zekerheidsbeginsel)

 

Als er geen bezwaren worden gemaakt, zal naar verwachting aan het eind van het jaar gestart worden met de verkoopprocedure. Als u het niet eens bent met de komst van de LEAD-torens, moet u dus van u laten horen.

 

Belangrijk om te weten

  • De procedure voor de wijziging van het bestemmingsplan wordt in april 2020 gestart. Gedurende een periode van 6 weken kunnen de voorgestelde wijzigingen worden ingezien.
  • Wilt u bezwaar maken tegen de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan? Dan dient u in de periode van 6 weken een ‘zienswijze’ te sturen aan de gemeenteraad. In de ‘zienswijze‘ geef u aan met welke punten u het in de voorgestelde wijziging niet eens bent en waarom. Doet u dit niet, dan kunt u uiteindelijk geen bezwaar meer indienen. Klik hier voor een voorbeeldbrief voor het indienen van een zienswijze.
  • Na de periode van 6 weken moet de Gemeenteraad binnen 12 weken het bestemmingsplan vaststellen. Bij de besluitvorming worden de ingediende ‘zienswijzen’ meegenomen.
  • Bent u het niet eens met het besluit van de gemeenteraad tot wijziging van het bestemmingsplan? Dan kunt u als u in een eerder stadium een ‘zienswijze’ heeft ingediend ook nog in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

 

Planning

 

 

 

Meer informatie?

Overzicht laatste informatie Leiden Noord over LEAD

Overzicht laatste informatie Nieuw Leyden over LEAD

 

Informatie over wonen en bouwen in Leiden

Informatie Rijksoverheid Bezwaar maken tegen Bestemmingsplan

Informatie Kenniscentrum Infomil Procedure Bestemmingsplan

 

Informatie in Beroep bij de afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State