Vuurwerkvrije gebieden - Leiden Noord

Vuurwerkvrije gebieden

Vuurwerkvrije gebieden

Waarom vuurwerkvrije gebieden?
Onveilig, illegaal of onjuist gebruik van vuurwerk leidt rond de jaarwisseling tot grote veiligheidsrisico’s. Ook in de binnenstad. Bovendien is de binnenstad kwetsbaar, bijvoorbeeld door de historische monumenten. Het gebied binnen de singels is daarom toegevoegd aan de lijst met vuurwerkvrije gebieden. In een vuurwerkvrij gebied is minder gevaar, schade en overlast door vuurwerk.

Wat gebeurd er als politie / handhaving iemand betrapt op afsteken van vuurwerk
Wie in de binnenstad of in een ander vuurwerkvrij gebied vuurwerk afsteekt, krijgt eerst een waarschuwing. Bij een tweede keer volgt een boete. Deze werkwijze geldt ook wanneer vóór 18.00 uur vuurwerk wordt afgestoken. Daarnaast kunnen de politie en Handhaving jongeren doorverwijzen naar Halt. Illegaal vuurwerk wordt altijd direct bestraft en in beslag genomen.

Vuurwerk afsteken alleen tussen 18.00 en 02.00 uur
Het afsteken van vuurwerk op plekken buiten de vuurwerkvrije gebieden, is alleen toegestaan op oudejaarsavond tussen 18.00 uur en 02.00 uur ’s nachts.

Help opruimen
Help vuurwerkresten snel op te ruimen. Dit voorkomt dat kinderen spelen met vuurwerk dat alsnog kan afgaan. Door op te ruimen is de gemeente Leiden direct fris en veilig bij de start van 2020.

Lees meer over oud en nieuw / vuurwerk