Straat-regentonnen pilot in Leiden Noord - Leiden Noord

Straat-regentonnen pilot in Leiden Noord

Straat-regentonnen pilot in Leiden Noord

Door heel Leiden zijn de afgelopen jaren veel gevel- en stoeptuintjes en groene boomspiegels gerealiseerd die de bewoners zelf onderhouden. Nu heeft een bewoonster uit het Noorderkwartier het initiatief genomen om, na Amsterdams voorbeeld,  straat-regentonnen voor de bewatering van de geveltuintjes te organiseren. 

 

Contact met de wijkambassadeur
Anja Möltgen (wijkambassadeur Leiden Noord): “In het najaar van 2020 kreeg ik een bericht van Ann uit het Noorderkwartier, waar ik als wijkambassadeur bezig ben. In haar wijk komen meerdere regenpijpen naar beneden en eindigen op de stoep. Bij een bui loopt het water over de stoep de straat op en het riool in. Zonde, als je bedenkt, dat jet het ook zou kunnen opvangen en voor de geveltuintjes gebruiken als het droog is. Ann vertelde van voorbeelden in Amsterdam en Antwerpen, waar bewoners regentonnen aan de straatzijde van hun woning geplaatst hebben en hiermee de planten water kunnen geven.”

 

Smalle straatjes
De straten in de Leidse woonwijken zijn echter veel kleiner dan in de voorbeelden uit Amsterdam of Antwerpen en zo zijn wij op zoek gegaan naar een model dat paste binnen de afmetingen van de geveltuintjes. We kwamen uit bij een regenton, gerecycled en voorzien van een bloembak aan de bovenkant, die precies 30x30cm is en dus ook bij een relatief smalle stoep en een smal stukje gevel geplaatst kan worden. Fonds 1818 en Samen aan de Slag hebben geholpen zodat 20 bewoners in het Noorderkwartier en Groenoord-Zuid de tonnen voor een kleine eigen bijdrage kunnen aanschaffen.

 

Actiedag 17 april 2021
Deze week komen de regentonnen, het aansluitmateriaal en plantjes voor op de tonnen binnen en zaterdag wordt alles klaar gezet en aangesloten! Ook huurders doen mee. Woningcorporaties Portaal en de Sleutels hebben de eigen bedrage voor de tonnen voor hen betaald. Ook hebben zij een installateur ter beschikking gesteld die aan de bewoners zal laten zien hoe de tonnen aangesloten moeten worden. Hiervan wordt een filmpje opgenomen en met de hulp van een paar handige mensen lukt het dan vast zeker om de rest te installeren!

 

Vervolg?
Met Samen aan de Slag gaan we nu uitzoeken of we de actie kunnen uitbreiden. Op dit moment zijn er ook initiatieven om een actie op te zetten voor regentonnen in de (achter)tuinen. Deze tonnen kunnen groter zijn en dus meer water bergen voor droge tijden.
Zo moet er een voorbeeld-set komen om te kunnen zien hoe groot een bepaald model er uitziet voordat men een regenton besteld. En er wordt ook gekeken of er subsidie voor regentonnen gevonden kan worden. Wordt vervolgt!

 

Bron: GaGoed Nieuwsbrief