Referendum over Leidse torenflats van LEAD - Leiden Noord

Referendum over Leidse torenflats van LEAD

Referendum over Leidse torenflats van LEAD

Er komt een nieuw Leids referendum, over torenflats in de stad. Tenminste, een groep bewoners uit Groenoord haalt momenteel handtekeningen op bij stadsgenoten die een nieuwe peiling ondersteunen. ,,Mensen die óók tegen extreme hoogbouw zijn”, aldus initiatiefnemer Nick Smit.

Directe aanleiding voor het referendum vormen de Lead-plannen bij de Willem de Zwijgerlaan, tegenover de moskee. ,,Die plek leent zich voor hoogbouw’’, meent Smit, die in de buurt woont. ,,Een meter of zestig lijkt ons prima, zoals ook in de directe omgeving voorkomt en in de Leidse hoogbouwvisie staat. Maar niet bijna twee keer zo hoog zoals nu het plan is.’’

 

De beoogde toren steekt dusdanig ver boven Leiden uit dat het volgens Smit niet alleen zaak is dat buurtbewoners er hun mening over geven. Er ontstaat een inbreuk op de skyline van héél Leiden, en dus moet de hoogbouwvraag ook aan heel Leiden worden voorgelegd. En ook om voortaan te voorkomen dat elders nog meer plannen voor hoge flats worden ingediend.

 

De aanvraag voor een referendum hebben Smit en een groep gelijkgestemden ingediend bij de gemeente. Een volgende stap is daar 750 steunbetuigingen voor verkrijgen. Dat mag niet via internet. ,,Want in Leiden is de referendumverordening niet geschrapt, maar ook niet geüpdatet’’, aldus Smit.

 

Toch, wie erop staat om de lijst in te vullen, kan zich daarvoor via stopleadleiden@gmail.com melden. De lijst moet begin februari worden ingeleverd, en dan nóg kan de gemeenteraad het verzoek negeren. Zo niet, dan wordt de vraag over hoogbouw aan het Leidse electoraat voorgelegd, waarschijnlijk gelijktijdig met de Europese verkiezingen eind mei.

 

Bron: Leidsch Dagblad