Huizen van de Buurt leeggehaald: 'Ze hebben zelfs geen koffieautomaat meer' - Leiden Noord

Huizen van de Buurt leeggehaald: ‘Ze hebben zelfs geen koffieautomaat meer’

Huizen van de Buurt leeggehaald: ‘Ze hebben zelfs geen koffieautomaat meer’

De Huizen van de Buurt worden sinds vorige week gerund door Incluzio, de nieuwe partij die aan een groot deel van het sociaal domein in Leiden invulling gaat geven. De inboedel zat niet bij de overname inbegrepen. Sociaal werkers en vrijwilligers kwamen daardoor voor een onaangename verrassing te staan: een groot deel van het interieur is namelijk door de vorige welzijnsorganisatie Libertas Leiden uit de buurthuizen gehaald.

 

“Ze hebben zelfs geen koffieautomaat meer, dat kan toch niet de bedoeling zijn”, zegt Wils Spies, voorzitter van de Stichting Wijkcomité De Kooi – Noord. Namens het wijkcomité werkt zij regelmatig samen met het buurthuis. “Een stel mannen die waren ingehuurd door Libertas kwamen met een lijst binnen, en hebben van alles mee genomen.” Zo moet het ongeveer bij alle buurthuizen in Leiden zijn gegaan. Het Huis van de Buurt Vogelvlucht is ook veel van haar inboedel kwijtgeraak. Spies: “Daar zijn zelfs de theelepeltjes meegenomen, dat is toch te sneu voor woorden.”

 

“Ik vind het zo vreselijk jammer voor de buurtbewoners, want zij zijn uiteindelijk de dupe. En het zijn met name de oudere en eenzame mensen die hier vaak over de vloer komen.” Daarnaast waren de medewerkers, al dan niet vrijwillig, met stomheid geslagen, omdat het pas laat duidelijk werd dat Incluzio de inboedel niet zou overkopen.

 

3000 euro
Het grootste pijnpunt zijn de podiumverlichting en de geluidsinstallatie, die ook werden meegenomen door de verhuizers. De grote metalen rails waar de lampen mee aan het plafond hingen werden gedemonteerd en hetzelfde gold voor de geluidsinstallatie. “Maar dat hadden ze helemaal niet mogen doen”, aldus een gefrustreerde Wils Spies. “Die spullen zijn namelijk door Fonds1818 geschonken aan De Kooi en haar wijkbewoners, niet aan Libertas. Dus hebben ze het de volgende dag maar weer teruggebracht.” Maar daar is het nog niet mee opgelost: Het kost namelijk tot wel 3.000 euro om de installatie opnieuw in de evenementenzaal van het Huis van de Buurt te laten installeren. Voorlopig lijkt het er volgens werknemers van het huis van de buurt op dat Libertas dat geld niet wil betalen.

 

Onduidelijk
Libertas Leiden geeft aan dat er lang onduidelijkheid heeft bestaan over het al dan niet overnemen van interieur door Incluzio. In  eerste instantie leek er een overeenkomst te bestaan over de overname van inboedel, maar de medewerker van Incluzio met wie de Leidse partij communiceerde, bleek niet bevoegd te zijn een dergelijke afspraak te maken. Dat meldt bestuurder Tanja Ineke van Libertas Leiden aan Sleutelstad.

 

Omdat pas op het laatste moment duidelijk werd dat de nieuwe welzijnsorganisatie de spullen niét overneemt, moest het weghalen van de spullen in een week tijd gebeuren. Daar wijt Libertas de problemen aan. “Het klopt dat de verhuizers die wij hebben ingehuurd per ongeluk podiumverlichting en een geluidsinstallatie hebben meegenomen die niet van ons was”, geeft Ineke toe. “Maar, die hebben wij de dag erop netjes teruggebracht.” De bestuurder geeft aan dat haar niet duidelijk is of de kosten voor het opnieuw installeren van de apparatuur voor de rekening van Libertas of Incluzio komt.

 

Geen sprake van overname inboedel
Waar Libertas wel op zinspeelt, is volgens Incluzio Leiden nooit sprake geweest van volledige overname van de inboedel. “Ik kan mij voorstellen dat er misschien gehoopt of gedacht was dat we alles zouden overnemen, dat zou best kunnen”, geeft Jolanda Wolfs, programmamanager Incluzio Leiden, aan. “Maar het is in de gesprekken met de mensen die erover gaan, heel duidelijk geweest wat we wel en wat we niet overnemen.”

 

Volgens Wolfs valt het reuze mee wat hier gebeurt, zij geeft aan dat haar werknemers en vrijwilligers zich geen zorgen hoeven te maken om voorwerpen zoals klaptafels voor activiteiten, koffieautomaten en andere zaken die zijn meegenomen. “Alles wat wij niet hebben willen overnemen, schaffen wij zelf weer aan.” De programmamanager benadrukt nog maar eens dat de samenwerking met Libertas in aanloop naar de overname altijd heel soepel is verlopen.

 

Veertig jaar
Het is niet alleen de gang van zaken met de inboedel die voor een nare nasmaak zorgt bij de oud-werknemers en vrijwilligers van Libertas Leiden. Vrijwilliger Toos Fakkel was er sinds de prille dagen van Libertas Leiden bij. En wat kreeg zij als bedankje na die lange dienst, toen Incluzio op 1 juli het buurthuis overnam? “Helemaal niets”, antwoordt Fakkel. “Niet eens een kopje koffie met een koek.” Ook Trudy de Vos, sociaal beheerder van het Huis van de Buurt De Kooi, is erdoor ontdaan: “Het is toch niet normaal dat je niets te horen krijgt na zoveel jaren trouwe dienst. Ze stond hier altijd voor Libertas, ziek of niet ziek, ze was er altijd. Wij hebben haar samen met het wijkcomité wel bloemen gegeven.”

 

Bron: Rolf Eijgenraam voor Sleutelstad Leiden