Groenere straten in de Kooi en de Merenwijk - Leiden Noord

Groenere straten in de Kooi en de Merenwijk

Groenere straten in de Kooi en de Merenwijk

Leiden is onlangs weer een aantal vierkante meter groener geworden. Vorige week zijn de vergroende Ceramstraat in de Kooi en Wiekelhorst in de Merenwijk officieel geopend. Wethouder Ashley North zette de bewoners die initiatief namen voor het extra groen in hun straat in het zonnetje.

 

Ceramstraat
De bewoners van de Ceramstraat namen initiatief om hun eigen omgeving te vergroenen. Samen met Portaal en de gemeente ontstond het plan voor plantenvakken en geveltuinen. Dat zorgt voor een groene en gezellige aanblik maar voorkomt ook meteen geparkeerde fietsen en auto’s op de stoep. De bewoners onderhouden de nieuwe planten zelf en hebben ook afvalknijpers in bruikleen om hun hofje schoon te houden. Bij de officiële opening ontvingen de bewoners bloembollen om in de lente een vrolijke voorjaarsfeer in de Ceramstraat te creëren.

 

Wiekelhorst
Ook in de Wiekelhorst hebben de bewoners samen met de gemeente en Portaal een plan gemaakt voor vergroening van de straat. Hier was ook sprake van parkeeroverlast van fietsen en auto’s. De nieuwe geveltuinen langs de woningen lossen dat op. Ook is er een groot groenvak ingezaaid met speciale aandacht voor biodiversiteit. Het insectenhotel dat Portaal heeft geplaatst, gaat daar vast bij helpen: insecten versterken de biodiversiteit. De bewoners gaan het groen zelf onderhouden. Bovendien kunnen ze met de afvalknijpers en de nieuw geplaatste prullenbak bijdragen aan een schone en gezellige straat. Ook hier werden bloembollen uitgedeeld aan de initiatiefnemers.

 

Samen aan de slag
De gemeente Leiden stimuleert vergroenen. Meer groen in de straat zorgt ervoor dat regenwater makkelijk wordt afgevoerd, het zorgt voor verkoeling in de zomer én draagt bij aan een verbeterde biodiversiteit. Wilt u ook samen met uw buren vergroenen in uw eigen straat? Kijk op www.leiden.nl/aandeslag

 

Bron: Stadsnieuws Gemeente Leiden