Gezocht: Herenboeren in het Groene Hart! - Leiden Noord

Gezocht: Herenboeren in het Groene Hart!

Gezocht: Herenboeren in het Groene Hart!

Al enige tijd is een groepje initiatiefnemers bezig met het opzetten van een alternatief voor het huidige voedselsysteem in Nederland, een goed georganiseerde boerderij die ze de ‘Herenboeren Groene Hart’ noemen. Dit is een initiatief van een groep inwoners uit het Groene Hart, en dus ook van en voor ons Leidenaren. Zij zijn op zoek naar meer enthousiaste mensen die mee willen doen, want hoe meer wijkgenoten meedoen, des te makkelijker is het om de opbrengst (groente, vlees, eieren) op te halen en te verdelen wat leidt tot leuk interactie en samenwerking! En dat lijkt mij hen nou zo mooi! Maar wat houdt het precies in?

 

Het idee is uitgelegd in het onderstaande filmpje.

 

Herenboeren: samen duurzaam voedsel produceren
Elke week genieten van verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en voor wie wil ook vlees. Alles komt van een eigen boerderij in de buurt. De herenboeren zijn samen eigenaars en afnemers. Zij bepalen dan ook wat de boer ieder seizoen verbouwt. Herenboeren doen een eenmalige inleg, betalen voor wat ze afnemen en helpen als het uitkomt ook mee op de boerderij.

 

Op zeven plekken in Nederland zijn al Herenboerderijen. Elke boerderij heeft ongeveer 20 hectare grond waar een boer een zeer divers boerenbedrijf runt. Er lopen koeien, varkens en kippen, er is een boomgaard en er zijn akkers met 50 – 60 wisselende soorten groenten. Per boerderij zijn 200 huishoudens als Herenboer aangesloten, als lid van een coöperatie. De landelijke koepelorganisatie Herenboeren Nederland staat garant voor kennis, duurzaamheid en publiciteit, zie www.herenboeren.nl.

 

Een nieuwe Herenboerderij nabij Leiden in het Groene Hart
De Herenboerderij is een plaats waar mensen hun voedsel zien groeien, met hun boer spreken en als ze dat willen kunnen meehelpen. Wekelijks is een voedselpakket beschikbaar voor ongeveer € 12 per persoon. In praktijk voorziet het pakket in 60% van de voedingsboodschappen. Ook is er veel onderling contact tussen Herenboeren. Recepten worden uitgewisseld, er worden inspirerende workshops en lezingen verzorgd, leuke kinderactiviteiten georganiseerd en rondleidingen gegeven.

 

En na een aantal jaren voorbereiding is het zover: we hebben een eerste locatie gevonden ten zuiden van Leimuiden waar we een Herenboerderij kunnen opzetten! Er is ruimte voor meer Herenboerderijen nabij Leiden, dus we blijven doorzoeken naar nieuw locaties. “Wij zoeken mensen in Leiden en omgeving die de regie over hun eigen eten wensen én samen bij voedselproductie betrokken willen zijn”, zegt Lian Tan, een van de initiatiefneemsters. Voor een gezond draaiende Herenboerderij zijn zo’n 200 leden of Herenboeren nodig en we hopen met dit bericht jullie interesse te hebben gewekt. Neem gerust contact op met Lian, groenehart@herenboeren.nl of kijk op de website voor de eerstvolgende informatiesessies over de nieuwe locatie: www.herenboerengroenehart.nl.