Waterkwaliteit vijver Bernhardkade - Leiden Noord

Waterkwaliteit vijver Bernhardkade

Waterkwaliteit vijver Bernhardkade

Deze week is botulisme geconstateerd in de vijver aan de Bernhardkade in Noorderkwartier. Eerder kwamen meldingen binnen van dode eenden, die inmiddels zijn verwijderd. Er staat een waarschuwingsbord bij de vijver. De gemeente overlegt met het Hoogheemraadschap Rijnland hoe de waterkwaliteit op korte termijn kan worden verbeterd.

 

Vijverkwaliteit
Bewoners maken zich zorgen over de vijver: het water stinkt en de eenden gaan dood. Dit komt door botulisme in het water, een vorm van voedselvergiftiging dat wordt veroorzaakt door een bacterie. Ondiep water bij hoge temperaturen maakt de bacterie actief. Watervogels en visetende vogels worden er ziek van.

 

Advies voor bewoners
De dode dieren worden binnen een dag nadat een melding binnenkomt bij de gemeente, opgeruimd. De komende tijd gaat de gemeente ook regelmatig – om de dag – kijken hoe de situatie in en rond de vijver is. Voor bewoners het advies: houd uw huisdieren uit de buurt en raak dode dieren niet aan, maar meld het bij de gemeente via 14071 of het contactformulier. Bovendien: voer geen brood aan eenden, want die komen vervolgens in aanraking met besmet water.

 

Meer weten?
Wilt u meer weten over botulisme, kijk op de website van het Hoogheemraadschap Rijnland.

 

Bron: Stadsnieuws Gemeente Leiden