Ondernemers zijn duivenoverlast Kooiplein spuugzat - Leiden Noord

Ondernemers zijn duivenoverlast Kooiplein spuugzat

Veel ondernemers op het Kooiplein in Leiden zijn de overlast van duiven en duivenpoep spuugzat. Dagelijks zitten er rond de 100 duiven op –en rond het plein die daar regelmatig worden bijgevoerd. Ondernemers klagen dat ze de winkel binnenlopen en dat oudere mensen er niet langs durven lopen met hun rollator.

Ondernemers rond het plein willen alleen anoniem hun verhaal doen omdat ze bang zijn misschien omzet te verliezen omdat ze de duiven weg willen hebben. ‘Maar wij houden ook van dieren en dit gewoon een probleem omdat het zo onhygiënisch is.’

Het is zo’n groot probleem dat de winkeliersvereniging in september een bedrijf heeft ingehuurd om de duiven te vangen met een net. Want de gemeente Leiden zou hebben gezegd dat de ondernemers het probleem zelf moeten oplossen. Het vangen de duiven heeft nu geleid tot een aangifte bij de politie van de Partij voor de Dieren in Leiden.

Foto’s van jacht op duiven

Vorige week ontving de Partij voor de Dieren foto’s van direct omwonenden die getuige waren van een ‘jachtactie’ op het Kooiplein. Op de foto’s is te zien dat de duiven gevangen worden door twee personen met een vangnet.

‘Wij vinden het onvoorstelbaar dat mensen zich blijkbaar, op klaarlichte dag, vrij voelen om illegaal op duiven te jagen’, zegt de partij. ‘Wij hebben goede redenen om te denken dit illegaal is’, zegt Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren.

Geen begrip voor aangifte
Ondernemers op het Kooiplein hebben weinig begrip voor de aangifte. ‘Nu staan wij erop als duivendoders, maar wij weten ook niet meer wat we moeten doen. Die duiven worden dagelijks wel 8 tot 10 keer bijgevoerd.’

Dat bijvoeren gebeurt niet alleen door moslims, maar ook door niet-moslims. Een ondernemer pleit dan ook voor een bord op het Kooiplein waarop staat dat je de duiven niet mag voeren omdat het voor overlast in de buurt zorgt. ‘En als je dan toch om geloofsredenen je eten niet wil weggooien, breng het dan naar de voedselbank.’

De Partij voor de Dieren heeft begrip voor de ondernemers. ‘Zo’n bord en misschien een voorlichtingscampagne zou kunnen helpen.’ De Partij van de Dieren is nog van plan om nog een bezoek te brengen aan het Kooiplein.

Bron: Unity.nl