LEAD PROTESTPICKNICK - Leiden Noord

LEAD PROTESTPICKNICK

LEAD PROTESTPICKNICK

Het zomerse weer van het afgelopen weekend deed menig Leidenaar besluiten te gaan picknicken, maar sommigen deden dat niet zonder reden…

Enkele Leidenaren recreëerden zaterdag j.l. met elkaar, in een perkje pal langs de drukke Willem de Zwijgerlaan. Heel bewust deden zij dat op de plek waar straks de hoge, solitaire toren van bouwproject LEAD moet gaan komen. De bijeenkomst was bedoeld als een klein en vreedzaam protest. Niet iedereen weet dat dit project niet alleen maar gebouwd wordt op de locatie KPN-Monuta, maar ook op het stuk groene gemeentegrond daartegenover. “Nu het nog kan, grijpen wij onze kans,” grapte een buurtbewoner uit de wijk Nieuw Leyden, “straks staat hier een blok beton van 115 meter.”

 

Onder de deelnemers aan deze spontane ‘protestpicknick’ waren enkele leden van het Bewonersoverleg Zorgen om LEAD, Maarten Kersten van Partij Sleutelstad, Edith van Ruijven van Buurtvereniging Groenoord-Zuid/Nieuw Leyden/Noorderkwartier-West en andere betrokkenen. De afgelopen tijd hielpen zij met flyeren voor het referendumverzoek rondom de extreme hoogbouwplannen (een initiatief van Leidenaar Nick Smit van #StopLead). Met een glas champagne proostte men op het succesvolle resultaat, want er werden maar liefst 4022 steunbetuigingen binnengehaald (al was dit uiteindelijk niet voldoende). De referendumfase werd hiermee toch vrolijk afgesloten. Klaar met actievoeren is men zeker niet. “Minstens twee juridische trajecten worden in gang gezet, wij blijven dus optimistisch!” Een alternatief of aangepast bouwproject dat lager is en uit minder maar meer betaalbare woningen bestaat is het einddoel. De ontsluiting door de autoluwe wijk baart de picknickers eveneens nog zorgen.

 

Ook de Amerikaanse stadsantropoloog dr. Mark Neupert (Oregon Institute of Technology, rechts op de foto) kwam langs om van een hapje en drankje mee te genieten. Hij volgt de pogingen van de omwonenden om de extreme torenflats tegen te houden al een tijdje met belangstelling. Hij filmt hun verrichtingen omdat hij een vervolg maakt op zijn documentaire Cobblestones. In die documentaire wordt duidelijk wat de typisch Leidse manier van bouwen, wonen en samenleven is.

 

De afmetingen van de flatgebouwen van LEAD zijn ook volgens hem een keerpunt in de Leidse geschiedenis, hoger werd er in de stad nooit eerder gebouwd. Volgens Neupert lijkt het inmiddels alsof er een nieuwe stadswal om de stad gebouwd gaat worden, gelijkend op een donut. Om die reden waren er op deze ludieke picknick naast vers fruit en lekkere salades natuurlijk óók donuts om van te smullen.