Energiearmoede in Leiden-Noord | GaGoed biedt hulp, kennis en bespaartips! - Leiden Noord

Energiearmoede in Leiden-Noord | GaGoed biedt hulp, kennis en bespaartips!

Energiearmoede in Leiden-Noord | GaGoed biedt hulp, kennis en bespaartips!

Zo’n 7% van alle Nederlandse huishoudens leven in zogeheten energiearmoede. Dit betekend dat zij 10% of meer van hun besteedbaar inkomen per maand kwijt zijn aan energiekosten. Onderzoeksorganisatie TNO heeft dit op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2019 in kaart gebracht.

 

Probleem speelt vooral in Leiden Noord
In de interactieve kaart van TNO is te zien dat het probleem vooral in Leiden Noord speelt. Peter Mulder, hoofdonderzoeker van TNO waarschuwt: “Uit ons onderzoek blijkt dat bijna de helft van de huishoudens in een onvoldoende geïsoleerd huis woont en daar niet zo veel aan kan doen. Een groot deel van hen heeft op dit moment geen probleem met het betalen van hun energierekening. Maar als de gasprijs verder gaat stijgen, kan een deel van de huishoudens uit deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen”.

 

Gesprekskaarten en gratis kleine maatregelen
De laatste twee jaren is er ook in Leiden versterkt aandacht voor dit probleem. De wijkambassadeurs hebben een platform opgericht om die huishoudens te ondersteunen die moeite hebben om hun hoge energiekosten te betalen. Er zijn gesprekskaarten ontwikkeld waarmee kleine maatregelen en nieuwe gewoontes om energie te besparen besproken kunnen worden. Deelnemers ontvangen na het gesprek kleine maatregelen, zoals LED lampen of radiatorfolie voor direct effect.

 

Programma Provincie Zuid-Holland & TNO
Sinds begin september wordt Leiden hierin ook ondersteunt door de Provincie Zuid-Holland en TNO. Deelnemende gemeentes zijn verbonden in een kennisnetwerk en werken gedurende de aankomende drie jaren eraan om kostenverlichting voor huishoudens met een kleine beurs te realiseren. Een van de opgaven is het om de samenwerking van alle Leidse organisaties, binnen en buiten de gemeente, die met armoedebeleid of energie te maken hebben te intensiveren. Een tweede pijler is het om bewoners uit de betroffen wijken zelf te werven om energiecoach te worden voor hun buren!

 

Neem voor meer informatie contact op met Anja Möltgen, wijkambassadeur Leiden Noord