De Sleutels en de gemeente Leiden willen nieuwbouw in Prinsessenbuurt - Leiden Noord

De Sleutels en de gemeente Leiden willen nieuwbouw in Prinsessenbuurt

De Sleutels en de gemeente Leiden willen nieuwbouw in Prinsessenbuurt

De gemeente Leiden heeft samen met woningbouwcorporatie De Sleutels hun plannen bekend gemaakt voor het gebied tussen de Marnixstraat, de Anna van Saksenstraat, Julianakade en Willem de Zwijgerlaan. Volgens het plan mag De Sleutels 140 woningen slopen in de Prinsessenbuurt en er 425 woningen voor terugbouwen. De helft blijft sociale woningbouw en minimaal 15% wordt betaalbare koopappartementen.

Het bestuur van De Sleutels heeft de bewoners in een brief laten weten dat zij tot sloop en nieuwbouw wil overgaan. Iedere bewoner kan binnenkort een huisbezoek van de woningcorporatie verwachten waarbij individuele vragen worden beantwoord. Bewoners kunnen in ieder geval tot en met 2025 in hun woning blijven wonen. Op 7 februari organiseert de woningcorporatie samen met de gemeente Leiden ook nog een inloopbijeenkomst over de plannen.

Nieuwbouw
In het plan zouden de bestaande straten en het karakter van de Prinsessenbuurt gehandhaafd blijven. Wel wordt hogere bebouwing mogelijk. Langs de Willem de Zwijgerlaan komen maximaal 7 woonlagen, langs de Marnixstraat respectievelijk 4 en 5 woonlagen, langs de Julianakade en de Van der Duynsstraat en Falckstraat 3 en 4 woonlagen. Er worden op eigen terrein van De Sleutels parkeerplek gecreëerd. Terugkerende huurders met een parkeervergunning krijgen een parkeerplek op eigen terrein.

Een deel van de privétuinen verdwijnt en wordt openbare ruimte. De Falckstraat wordt mogelijk een autovrije straat. Speeltuin Noorderkwartier blijft bestaan in de huidige vorm.

Luister ook het interview met Wethouder Julius Terpstra over de nieuwbouwplannen in de Prinsessenbuurt.