De eerste formele stap om bezwaar te maken tegen de drie woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan is een feit. De leden van buurtvereniging Groenoord-Noord, het wijkje gelegen tussen de Willem de Zwijgerlaan, het spoor en de Gooimeerlaan, hebben besloten om te gaan procederen tegen het plan LEAD Leiden. Nu er geen referendum komt, staat alleen die weg nu nog open voor de tegenstanders.

Op 20 juni neemt de Leidse gemeenteraad een besluit over de nota van uitgangspunten die het college eerder voorlegde. Op 19 maart is dat voorstel al in de raad besproken en werd er gestemd over een aantal kleinere wijzigingen in het plan van de Rotterdamse ontwikkelaar Red Company. De stemming over het gewijzigde voorstel werd vervolgend uitgesteld totdat duidelijk zou zijn of er een referendum komt over de torens van respectievelijk 65, 85 en 115 meter.

Dat referendum komt er niet. Eind mei werd duidelijk dat de benodigde 5.000 handtekeningen niet waren opgehaald. De teller bleef steken op 4.022. Het college stelt de raad daarom voor de referendumaanvraag niet-ontvankelijk te verklaren  Wel komt er na de zomer nog een evaluatie door de Leidse Referendumkamer over het initiatief.

Bron: Sleutelstad 93.7 fm, Chris de Waard