Kritiek op torenflat zwelt aan - Leiden Noord

Kritiek op torenflat zwelt aan

Kritiek op torenflat zwelt aan

Met het verzoek voor een referendum nadrukkelijk achter de hand, pleit Nieuw Leyden-bewoner Nick Smit voor een substantieel lager bouwplan langs de Willem de Zwijgerlaan. Dat doet hij in een brief aan de gemeenteraad, terwijl ook in de Facebookgroep van zijn wijk de kritiek aanzwelt op het woningproject. Volgens Smit doet het ’afbreuk aan de aantrekkelijkheid van onze historische stad en het woongenot van de inwoners.’

De initiatiefnemers van het bouwplan ontkennen niet dat het gaat om een forse ingreep in het gebied tussen de wijk Nieuw Leyden en de Willem de Zwijgerlaan, recht tegenover de moskee. Het project dat de werknaam Lead draagt, bestaat uit drie in hoogte oplopende flatgebouwen waarvan in het schetsontwerp de hoogste 115 meter aantikt. Daarmee wordt een Leids record gevestigd.

 

De Rotterdamse ontwikkelaar Red Company is verantwoordelijk voor het plan op de plaats van onder meer het huidige KPN-gebouw en het perceel van uitvaartcentrum Monuta. Tijdens twee informatiebijeenkomsten voor buurtbewoners eerder dit najaar, was er vooral kritiek op de beoogde verkeersafwikkeling en de hoeveelheid ondergronds ingetekende parkeervakken. Nu begint er echter ook kritiek te ontstaan op de afmeting van het ’ranke hoogte-element’.

Op de Facebookgroep van Nieuw Leyden is het plan opgevat om een enquête te houden, ook in omliggende wijken. ’Wij krijgen meer schaduw, minder uitzicht en meer inkijk’, meldt een buurtbewoner. Smit uit vergelijkbare klachten in een brief aan de raad. ’Ik onderschrijf de ambitie van de gemeente om nieuwe woningen te bouwen’, schrijft hij. ’Tegelijkertijd moet u als gemeenteraad ervoor waken dat de belangen van de huidige bewoners en het karakter van de stad worden geschonden. Vanuit de hele binnenstad zal deze kolos zichtbaar zijn.’

Smit wil dat niet alleen zijn buurt, maar héél Leiden inspraak krijgt omdat de beoogde toren ook in heel Leiden te zien zal zijn. Bovendien dringt de vraag zich op, net als eerder bij de controverse over de ’Toekan’-toren nabij de Haagse Schouwweg, hoe hoog er in Leiden mag worden gebouwd. ’Het zou een gotspe zijn – zeker bij deze coalitiesamenstelling – als ik gedwongen word een referendumverzoek te doen om Leidenaars in de gelegenheid te stellen iets te kunnen vinden van zoiets wezenlijks als de toekomstige aanblik van onze mooie stad’.

Project Lead, de ingezonden brief van Smit en mogelijk ook de uitkomsten van een wijkpeiling worden later dit jaar in de gemeenteraad besproken.

Er wordt graag gehoord wat u van het bouwplan langs de Willem de Zwijgerlaan vindt. Vul daarom de enquête in. Dit kan tot 15 november 2018. Daarna zullen de resultaten worden gebundeld en aangeboden aan de gemeenteraas van Leiden.